har Gudrun Andresen skrevet en hel bog om: Danske Bondeskjorter. I weekenden blev jeg den heldige ejer af to stk. bondeskjorter. Jeg fandt skjorterne på et antikmarked i Assentoft.
Bondeskjorten var en almindelig og traditionel beklædningsgenstand fra sidst i 1700-årene og frem til omkring 1860-erne. Den ene er en kort skjorte til en ret stor mand. Den anden er en længere model - nærmeste natskjorte-lang, som jeg selv kan passe. De er begge syet af det mest lækre hjemmevævede hør. Den længste skjorte har et afskåret skulderstykke, der var traditionelt på Sjælland. Slidsen foran har et fint broderi i bunden. Der er syet en trense med tungesting, og "nettet" er syet med snoede tungesting. Der er fundet skjorter fra Holbæk-området på Sjælland med denne slidsesyning.
Der er håndsyede knapper og håndsyede knaphuller. Sådanne knapper, der er åbne i midten, er fundet på skjorter fra Østjylland og Odsherred.
Der er syet monogram med korssting i rødt på skjorten.
Da der er syet større "skrevne" bogstaver med hældning, kunne det tyde på, at skjorten er fra midten af 1800-tallet. Der er ikke herudover broderi på den lange skjorte. Den korte skjorte har fine trestingstakker på kraven.
Skulle jeg mon prøve at sove i den lange skjorte i nat - hør er jo et dejligt materiale - jeg tror, jeg prøver …… sov godt.
Kirsten
Sikke et fund du der har gjort og et flot håndarbejde der er udført på de skjorter. Jeg er sikker på, at man sover fantastisk med sådan en på, men det er næsten synd at bruge dem til det, så fine de er.
SvarSletJeg kan betro dig, at jeg sover helt fantastisk. Min mand vil nu prøve den korte skjorte ;-). Bruges skal de, da jeg er sikker på, at de sagtens kan holde100 år mere ;-)
SvarSlet